Hur olika padelbollar påverkar ditt spel

Padel är en sport som i Sverige har exploderat i popularitet de senaste åren. För att spela padel krävs det rätt utrustning, och en viktig del av den utrustningen är padelbollen.

Men vad är egentligen en padelboll och hur skiljer den sig från en tennisboll?

Vad är en padelboll?

En padelboll är en liten gummiboll som används i padelspelet. Den mäter vanligtvis 6,35 cm i diameter, även om det finns variationer.

Padelbollar är designade för att ha en bestämd studs och hastighet som passar padelbanans storlek och spelstil.

Padelboll 6,35 centimeter

Skillnader mellan padelbollar och tennisbollar

Det finns flera skillnader mellan padelbollar och tennisbollar. För det första är padelbollar mindre i storlek jämfört med tennisbollar.

De har även ett lägre tryck, vilket gör att de studsar lite annorlunda. Padelbollar har också en annan typ av yta som gör dem lämpliga för padelbanans konstruktion och material.

 • Storlek Tennisbollar är generellt större än padelbollar. Medan en padelboll har en diameter på 6,35 cm till 6,77 cm, kan en tennisboll ha en diameter på cirka 6,54 cm till 6,73 cm enligt Wikipedia.
 • Vikt När det gäller vikt, tenderar padelbollar att väga mellan 56-59,4 gram, medan tennisbollar ofta ligger i spannet 56-58,5 gram men med en annan inre struktur.
 • Studs: Studsen är en av de mest märkbara skillnaderna. Padelbollar har en lägre studs än tennisbollar, vilket anpassar dem till spelets hastighet och bana. Detta påverkar strategin i spelet eftersom spelarna inte kan förlita sig på höga studsar för att ge dem tid att ställa in sina slag.
 • Tryck: Padelbollar har mindre internt tryck jämfört med tennisbollar, vilket bidrar till den lägre studs som nämnts ovan. Det lägre trycket gör också att padelbollar är mer hållbara i jämförelse, särskilt när de spelas på en inomhusbana.
 • Filtkvalitet: Som tidigare diskuterats, kan kvaliteten och typen av filt som används på bollen skilja sig åt. Tennisbollar kan ofta ha en tjockare och grovare filt medan padelbollar tenderar att ha en tunnare och finare filt.
 • Användningsområde: Padel spelas i en inhägnad bana med väggar som aktivt kan användas i spelet. Detta kräver att bollen har specifika egenskaper för att kunna hantera de olika aspekterna av spelet, inklusive väggspel. Tennis, å andra sidan, spelas på en öppen bana där bollen måste hålla en viss studskvalitet över längre sträckor.
 • Livslängd: Medan både tennisbollar och padelbollar kan förlora trycket över tid, kan den speciella konstruktionen av en padelboll göra den mer motståndskraftig mot tryckförlust, särskilt om den förvaras korrekt.

Därför ska man aldrig spela padel med tennisbollar!

Varför ullprocenten är viktig

När det gäller padelbollar finns det en viktig faktor som ofta diskuteras: ullprocenten. Ullprocenten refererar till andelen ull i bollens ytbeläggning.

En hög ullprocent indikerar en tjockare och mer slitstark beläggning. Detta är fördelaktigt ur hållbarhetssynpunkt, men kan påverka bollens spelbarhet.

För hög ullprocent kan göra bollen långsammare och minska dess studs, medan för låg ullprocent kan påverka bollens hållbarhet negativt.

Det är därför viktigt att hitta rätt balans mellan hållbarhet och spelbarhet.

Ull av hög kvalitet är dyrare, vilket kan påverka priset på padelbollar med hög ullprocent. Dessutom kan tillverkningsprocessen för bollar med hög ullprocent vara mer komplex, vilket också kan reflekteras i priset.

Olika typer av padelbollar

Det finns flera olika typer av padelbollar på marknaden, och de kan ha olika effekt på ditt spel. Här är några saker att tänka på när du väljer padelbollar:

 1. Bollar med hög ullprocent, som GSM padelboll, tenderar att vara mer slitstarka.
 2. Vissa bollar erbjuder mer kontroll, medan andra erbjuder mer hastighet. Detta kan påverka hur bollen känns när du spelar.
 3. Bollar av hög kvalitet kan vara dyrare, men de kan också vara mer prisvärda på lång sikt eftersom de håller längre.
 4. Som nämnts tidigare kan ullprocenten påverka både bollens hållbarhet och dess spelbarhet.

Så påverkar olika padelbollar ditt spel

Studs

En av de största skillnaderna mellan olika padelbollar är hur de studsar. Bollar med högre tryck tenderar att ge en högre studs, medan de med lägre tryck ger en lägre studs.

Hastighet

Bollens hastighet påverkas också av dess storlek, vikt, och tryck. Bollar som är tyngre och har högre tryck tenderar att vara snabbare.

Kontroll

Kontrollen du har över padelbollen påverkas också av dess egenskaper. Bollar med högre ullprocent kan ge bättre grepp, vilket kan öka kontrollen.

GSM padelbollen för träning och match

Produkter att överväga

 1. SDAW padelboll: En WPT kvalitetsboll utvecklad för match och träning. Skapad för padel med en gummikärna med högre densitet vilket förhindrar tryckförlust, samt premium nålfilt för bättre känsla och maximal hållbarhet. Läs mer här.
 2. GSM padelboll: En WPT kvalitetsboll utvecklad med starkt fokus på hållbarhet. GSM har en av marknadens högsta ullprocent, 58 gram. Detta gör bollen upp till 50% slitstarkare. När du behöver maximal kontroll, hastighet och den bästa prestandan för att få maximal kontroll i spelet. Läs mer här.

  För en fullständig översikt över olika bollar, besök produktkategorisidan här.

  Förvaring, skötsel och rengöring av padelbollar

  För att dina padelbollar ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att förvara dem på rätt sätt. Oavsett om du är en fritidsspelare eller en professionell, kan dessa tips hjälpa dig att maximera bollens livslängd:

  • Förvaring i tryckbehållare: Detta hjälper till att hålla bollarna under konstant tryck och förlänger deras livslängd. Detta kan du läsa mer om lite längre ner i texten.
  • Undvik fuktiga miljöer: Fukt kan skada bollens yta och minska dess livslängd.
  • Förvara i svala miljöer: Undvik att lämna bollarna i direkt solljus eller i varma bilar eftersom det kan förändra bolltryck och struktur.
  • Rengöring: Om bollarna blir smutsiga, kan du rengöra dem med en fuktig trasa. Använd inte hårda kemikalier då dessa kan skada bollens yta.
  • Rotation: Om du har flera set med bollar, rotera dem regelbundet för att säkerställa jämn slitage.
   Tryckbehållare för padelbollens tryck

   Förvaring av padelbollar i tryckbehållare

   En av de mest effektiva metoderna för att bevara livslängden på padelbollar är att förvara dem i en tryckbehållare. Men varför är detta så viktigt?

   Padelbollar, precis som tennisbollar, är fyllda med ett specifikt inre tryck som ger dem deras unika studegenskaper. Över tid tenderar bollarna att förlora detta tryck, särskilt när de utsätts för yttre miljöfaktorer såsom temperaturförändringar och luftfuktighet.

   När en boll förlorar sitt inre tryck minskar bollens förmåga att studsa och prestandan i spelet försämras.

   En tryckbehållare är designad för att bibehålla ett konstant inre tryck, vilket i sin tur hjälper padelbollar att behålla sitt ursprungliga tryck för en längre tid. Genom att använda en sådan behållare kan man:

   1. Bevara bollens studegenskaper: Eftersom trycket inuti behållaren matchar bollens inre tryck, minskar risken för tryckförlust avsevärt.
   2. Öka bollens livslängd: En boll som förvaras under rätt förhållanden kommer att hålla längre, vilket ger bättre valuta för pengarna.
   3. Skydda bollen från yttre skador: Behållaren skyddar också padelbollen från skador som kan uppstå genom direkt kontakt med smuts, vätska eller skarpa föremål.

    Sammanfattningsvis kan förvaring i tryckbehållare vara en bra investering för att maximera både prestandan och livslängden på dina padelbollar.

    Hur länge håller en padelboll?

    Livslängden på en padelboll beror på flera faktorer, inklusive hur ofta den används, på vilket underlag den spelas och hur den förvaras.

    Generellt sett kan en padelboll hålla i allt från några timmars intensivt spel till flera veckor av sporadisk användning.

    Det är viktigt att notera att även om padelbollen fortfarande kan studsa och verka funktionell, kan dess prestanda gradvis minska över tid.

    Förlusten av tryck, nötning av ytan och andra tecken på slitage kan påverka bollens spelbarhet. Därför rekommenderas det att byta ut bollar regelbundet, särskilt om man spelar på en högre nivå.

    Sammanfattning

    Att välja rätt padelbollar kan göra stor skillnad för ditt spel. Genom att förstå skillnaderna mellan olika typer av bollar och hur ullprocenten påverkar bollens egenskaper, kan du göra ett informerat val som förbättrar din spelupplevelse.

    Regresar al blog